En ung og fremadstormende kurdisk/syrisk intellektuel sidder på sit værelse og skriver på en roman om sin flugt fra de syriske sikkerhedsstyrker i Aleppo til livet i et isoleret asylcenter i Danmark.
Udenfor ligger de lave gule murstensbygninger på toppen af Stevns Klint, hjemsted for Nike- og Hawk-raketbatteri 533, indtil Murens fald gjorde jord-til-luft-forsvaret af København overflødigt. Den tidligere fremskudte base mod den røde fare er nu indrettet og nyåbnet som midlertidigt asylcenter.
»Vi er så mange her. Men her er god plads, og det er meget bedre end Sandholm,« siger Jan Pêt Khorto. Han er journalist, digter og forfatter med drømme om en karriere som filminstruktør. Men hjemme i Aleppo kom han som kurdisk nationalist og menneskerettighedsaktivist
Fire måneders fængsel med tæsk og brækkede lemmer. Et liv under jorden i Damaskus. Nye møder. Ny arrestation.
»Jeg betalte en menneskesmugler 2.000 euro for at komme fra Syrien via Tyrkiet til Grækenland. Derfra via Tyskland til Tønder. Og nu er jeg her,« fortæller Jan Pêt Khorto – som er det kunstnernavn, han tog i Syrien i et forgæves forsøg på at snyde sikkerhedstjenesten, Mukhabarat.
Jan viser rundt i Sigerslevlejren. Det er hurtigt overset. Her til højre er basketbanen og fitnesscentret. Til venstre ligger lave, gule murstenshuse med kontorer og værelser til asylansøgerne. Receptionsbygningen rummer TV-stue, internetcafe og billardrum. Og bagerst ud mod klinten og Køge Bugt ligger fodboldbanen.
»I begyndelsen, da jeg kom til Sandholm, var jeg chokeret. Jeg følte mig som i et fængsel igen. Vi var fire i et rum, og det var forfærdeligt, når man som jeg er et læsende menneske. De andre skulle høre musik og se TV, så det var umuligt at tænke. Her i Sigerslev er det meget bedre,« siger Jan, der har taget initiativ til at udgive en asylansøger avis på engelsk.
No comments:
Post a Comment